Κοινωνικοποίηση του παιδιού

Σημαντικό κεφάλαιο στην ανατροφή και στη γενικότερη γαλούχηση ενός παιδιού είναι η κοινωνικοποίηση του. Ένα κεφάλαιο που μερικοί γονείς παραμελούν.

koinoΣημαντικό κεφάλαιο στην ανατροφή και στη γενικότερη γαλούχηση ενός παιδιού είναι η κοινωνικοποίηση του. Ένα κεφάλαιο που μερικοί γονείς παραμελούν χωρίς, αλλά πολλές φορές  και με τη θέληση τους με αποτέλεσμα το παιδί να το... πληρώνει ακριβά στη μετέπειτα πορεία της ζωής του. Και λέμε ακριβά γιατί πολλοί άνθρωποι που είναι μόνοι τους με το πέρας του χρόνου δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά και όπως θα έπρεπε. Κάτι που γίνεται από την πλευρά των γονιών στην παιδική τους ηλικία.

Η αγάπη και η φροντίδα όλων των γονιών είναι δεδομένη στον ύψιστο βαθμό, όμως ο προστατευτισμός τους θα πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Αφήστε το παιδί σας να... αναπνεύσει από μικρή κιόλας ηλικία, πάντα φυσικά με μέτρο με την κοινωνικοποίηση του.
Κυρίως οι μητέρες... βγάλτε το από τα φουστάνια σας ώστε από μικρό να πάρει τις ευθύνες του και να ωριμάσει σιγά, σιγά υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Όλοι οι γονείς θέλουν την ασφάλεια και την προσοχή του παιδιού τους, αλλά ο υπερπροστατευτισμός καταπολεμά την κοινωνικοποίηση του. Και αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει στο παιδί, μεγαλώνοντας, κατά την εφηβεία και αργότερα.
Πολλοί και διάφοροι τρόποι υπάρχουν για να ενισχύσετε την κοινωνικοποίηση του παιδιού σας. Και λέμε να ενισχύσετε γιατί το αρχικό στάδιο γίνεται με την εγγραφή του στο σχολείο, στα φροντιστήρια για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, αλλά και στον προσκοπισμό.
Στη συνέχεια στο χέρι σας είναι να... εμπλουτίσετε την κοινωνικοποίηση του. Αναλόγως με τα ενδιαφέροντα που έχει ωθήστε το παιδί σας (όχι με το ζόρι φυσικά) το σε διάφορα χόμπι, όπως ο αθλητισμός, η ζωγραφική, γλυπτική, κάποιο μουσικό όργανο. Εκεί εκτός από το να καλλιεργήσει τα ταλέντα του και να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί, θα έχει την ευκαρία να γνωρίσει παιδιά της ηλικίας του, να κάνει παρές και φιλίες που θα του φανούν πολύτιμες στη συνέχεια. Και δεν μιλάμε για την αξία της φιλίας, αλλά για την αξία της κοινωνικοποίησης. Το παιδί την έχει ανάγκη. Θα του προσφέρει χαρές στο παρών και στο μέλλον.
Άρθρο από το www.mychild.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί με εχθρική συμπεριφορά

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες / δυσλεξία και ξένες γλώσσες

Do you speak English?Ξένες γλώσσες και παιδί